Proč chce Elon Musk zachránit lidstvo?


Bude to znít neuvěřitelně, ale tohle je první skutečná knížka, kterou jsem si koupil, jelikož mě zajímalo, kdo vůbec je ten záhadný vizionář Elon Musk. Po její přečtení mám snad ještě více otázek, než před tím, ale o tom více později. Četl jsem Isaacsonovu životopisnou knihu o Jobsovi, která nelichotivě popisovala Steva skoro na každé stránce, kdežto v knize Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future je více vyváženosti mezi samotným Elonem a jeho společnostmi, popřípadě vyjádření blízkých přátel i nepřátel. Důležitou části skládačky bylo pro mě jeho dětství, které není moc veřejně popsáno a v knize se určitým otázkám snaží stejně vyhnout, což mluví o určitém napětí v jeho rodinných vztazích. Je třeba říct, že nepocházel z chudé rodiny a Elon není typický Afričan, což člověk pozná na první pohled. 

Musk sám o sobě vypadá jako člověk malého vzrůstu, ale podle autora knihy se jedná o vysokého chlapíka. Jeho obličej vypadá zvláštně a má za sebou již několik transplantací, které však nepodstoupil kvůli vylepšení vzhledu. Přesto nezapadá mezi lidi ze Silicon Valley. Trpí určitou psychickou touhou zachránit lidstvo, ale připadá mi to, že chce zachránit hlavně sebe před něčím, co ho v dětství ovlivnilo. Nemyslím to ve smyslu, že poletí první letenkou na Mars, jak sám vyvrací a v tomhle mu věřím, ale pokud se povede dostat lidstvo na další planety než Země, bude to pro Elona splněná životní mise. Nicméně mu bude jedno, jak to potom dopadne. Bude to na lidech a jak víme ze Země, lidé nejsou sázka na jistotu. Většina lidí si dává za cíl najít si dobrou práci a usadit se, ovšem Musk má viditelně větší poslání.

To, že Elon drží své společnosti na tenkém ledě mezi krachem a velkým úspěchem naznačuje, že úplně sám jako kdokoliv jiný nic nezmůže. Může se spolehnout na svou vynikající paměť nebo pracovitost, tedy sám sebe, ale bez peněz, ke kterým přišel prodejem společnosti Zip2 a později PayPal (pozn: který nezaložil Musk) by své sny nemohl ani začít naplňovat. Musel slibovat hory doly, aby do jeho firem věřitelé pumpovali další a další peníze. Teslu dělilo před insolvencí jen pár hodin, stejně jako SpaceX mělo namále, pokud by se poslední testovací let nepovedl. Štěstí zatím vždy stálo na jeho straně na základě lží a tvrdého vyjednávání. U Tesla Motors byla jeho pojistka Google, který by společnost odkoupil. Na druhou stranu leze do rybníku mnoha firem, kteří do Elona také nechutně strkají. Vždyť přece přišel odnikud a nyní má smlouvu s NASA a vyrábí 50k aut ročně. 

Je však velmi jasné, že si rád smlsne všechnu smetanu a kritické lidi stojící za tímto úspěchem jednoduše bez lítosti vyhodí. Jeho praktiky jsou drsné a pokud by viděl ve vaší firmě potenciál, dokáže vás z ní vystrnadit, udělat ji relativně úspěšnou a prohlásit se za zakladatele, stejně jako v případě Tesla Motors. Bez ohledu na to, jestli by byla bez něho úspěšná nebo ne. Je těžké být jeho zaměstnancem, na které klade obrovské nároky bez zásluh. Jediné, čím se dokáže odvděčit je vyhazov. Ten potkal také jeho dlouholetou sekretářku, která byla jeho pravou rukou. Bylo minimálně pochopitelné, že s rostoucím impériem Elona a také náročnosti má právo na zvýšení platu. Ani ta nebyla vyslyšená, i když šlo po manželce o jeho nejbližšího člověka. Musk má hodně blízko k jeho předchůdcům, jak Ashlee Vance napsal: Má to nejlepší od Steva Jobse a Billa Gatese, nicméně zároveň také to nejhorší.

Kniha ukázala, jak zákeřný může takový člověk být. Neříkám, že nic neumí, ale že z toho co umí, těží maximum a nebojí se jít přes mrtvoly. Měl štěstí, že si ho všimli, lidé mu důvěřují a jeho osud je jako nalinkovaný k tomu, aby dosáhnl toho, po čem tolik touží. Tesle se daří, přesto nejsem o její kořenech přesvědčen. Co by na to říkal Nikola Tesla, který měl smělejší plány a teď se musí v hrobě obracet. Jako největší jeho životní úspěch zatím beru SpaceX, kde jsou výsledky opravdu viditelné a pro lidstvo nejpřínosnější. Nedávno se podařilo vyslat raketu Falcon 9 s nákladem pro ISS a raketa se po oddělení vrátila zpátky na zem. Nic takového jsme od přistání lidí na Měsíci, Hublova teleskopu nebo vozítka Curiosity prostě nezažili. Doufám, že se dožiji toho, kdy lidstvo bude mít svou základnu na Marsu, ať už s přispěním Elona nebo bez něj. Stále si však myslím, že to nedělá pro lidstvo. Já už dávno na lidskou rasu rezignoval, protože války, moc a ničení přírody jsou činy, co bych nechtěl vidět na dalších planetách a pokud to nechce vidět ani on, tak nemůže záchranu lidstva myslet vážně. Přesně těchto věcí je Musk schopný, takže snad to tam nebude řídit. Díky Elone, ale bez tebe. Se svým přístupem a odpovědností si to lidstvo zatím nezaslouží, nejdříve si udělejme pořádek na svém písečku doma. Ale o tom zase jindy :) 

Přesto všechno nechci tvrdit, že je to špatný člověk. Obdivuji, co jeho společnosti dokázali. Pro svůj obrázek o Elonu si přečtěte knihu Elon Musk: Tesla, SpaceX a hledání fantastické budoucnosti pochopíte, o čem mluvím. Jsem rád, že jsem do knihy zainvestoval a dozvěděl se něco více. Být Muskem není lehké, ani pro Elona...

PS: Severní Korea k nevoli celého světa včera odpálila termonukleární bombu, tohle chceme šířit do Vesmíru?

Mohlo by se vám také líbit