Worms: Reloaded


Červíci od studia Team 17 spatřili světlo na obrazovkách již v roce 1994, kdy vyšel první díl celé série Worms. I když jde o bizardní hru odstranění nepřátelského týmu červů, získala hra nespočet ocenění Nejlepší strategická hra a také ohromnou popularitu nejen v česku, samozřejmě když je od domácího studia, ale také ve světě. Možná i vy vzpomínáte na staré časy, kdy jste s kamarádem na jednom počítači chtěli odstranit jednoho z vás. Navíc jste si mohli odemykat vylepšení, nové zbraně a plno dalších věcí. Série Worms si prošla všemi rozhraními od 2D i 3D a vyšla na nespočet platforem, chytla se i na mobilních telefonech pro zkrácení školních hodin nebo PSP verze.

Tento rok přichází oživení pro konzole Worms RELOADED a po té i na PC v nové HD kvalitě. Jestli byl návrat z 3D do 2D se zanedlouho dozvíte. Ve hře bylo zachováno spoustu nápadu, které se objevili již v prvních dílech, ale taky něco budete hledat marně. Hra disponuje hrou pro jednoho hráče, dva hráče na jednom PC a multiplayerem. Pokud chcete hrát pouze sami, nezbývá vám nic jiného než kampaň nebo volná hra. V kampani je více jak 30 postupně se odemykajících se levelů s rostoucí obtížností. Od nudné eliminace vás naladí logické části hry, jako dostat se oblíbeným lanem na druhý konec mapy. Hra umožňuje si kompletně sestavit vlastní tým, výběrem názvu, jmen nebo stylizaci wormíků. S tímto týmem hrajete poté celou hru. V samotné hře už hrajete podle starých pravidel, nejbližšího červa posíláte do věčných lovišť pomocí velkého množství zbraní. Základní bazuka není mnohdy dost účinná. Pak nastupují prostředky jako dynamit nebo božský

Některé hladovce můžete nakrmit banánky. Nejsou to jen zbraně, které způsobují nejbizardnější smrti. Zbiječka, teleport a jetpack jsou vhodnými nástroji, jak se dostat k dalekému cíli. Velkou roli hrála v minulých dílech i letecká podpora. Zde je docela ochuzena, škoda. Na samotné útočení má kromě účinnosti zbraně i vítr, který může střelu odklonit a že to občas naštve. Samotná inteligence počítačových Wordů neboli botů není bůhví jaká a jeden z nich dokáže vyzabíjet celý tým, to je potom k pokoukání jaká série událostí se spustí. Když toto pomineme, je nebezpečně podezřelé, s jakou přesností dokážou házet granáty. Další jejich vadou je omezenost na sortiment používaných zbraní a než aby si měli rozmyslet postup, tak přeskočí svůj tah. Srandy nebude fakt nikdy dost. Jak postupujete kampaní, získáváte kredity pro odemčení dalších parád, hlášek nebo zbraní, jejichž cena není nízká. Další důvod, proč hrát, aspoň kvůli zbraním. Koho omrzí hraní s počítačem, může hrát na internetu nebo síti, kde je hraní daleko více o taktice a předvídání, jelikož počítačem řízení červy po restartování kola své úkony opakují. Velice jsem byl potěšen oblíbeným editorem map, kde si vytvoříte mapu na míru a můžete ji vyzkoušet třeba s kamarádem.

V multiplayeru získáváte body, za které se vám odemykají Achievementy a s tím můžu zmínit i to, že hra je dispozici pouze přes službu STEAM a hra vám zobrazí i žebříček hráčů. Samotný kabátek a navrácení k 2D oceňuji jako dobrý krok, jelikož Mayhem nebyl to, na co jsme byli u této série zvyklí. Efekty vypadají parádně. Velmi povedená je optimalizace, jelikož jsem hru musel rozchodit na stařičké Ati X550, což je hodně let starý kousek a k hraní to určitě na nejvyšší detaily stačilo. Rozhodně jeden ze skvělých kousků k vyzkoušení a také dobrá šance na osvěžení paměti. Možná se vám vice líbilo World Party nebo Armageddon, hry ze staré školy, ale nevěšte hlavu, jelikož se chystá právě remake Worms 2: Armageddon, která je aktuálně v betatestu.

Mohlo by se vám také líbit